De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Uitleg switches

Oplossing

Switch: je hele netwerk op de internetkabel

Als je over internetverbindingen praat, gaat er niets boven de traditionele kabelverbinding. Hoewel steeds meer apparaten voorzien zijn van draadloos internet, blijft een kabel op het gebied van stabiliteit en snelheid onovertroffen. Niet voor niets dat een bekabelde verbinding populair bij veel gebruikers waarbij de betrouwbaarheid van de verbinding van cruciaal belang is, zoals bij beveiligingsapparatuur of bedrijfsinstallaties. Maar ook gamers zweren bij een bekabelde internetverbinding, omdat het een lage 'ping' oplevert en weinig lag veroorzaakt, wat je een voordeel op de tegenstand kan bieden. Een switch is een handig apparaat, om van één bekabelde netwerkaansluiting meerdere aansluitingen te maken, zonder snelheidsverlies. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je printer, IP camera, PC en notebook tegelijkertijd op een switch aansluiten.

Wat is het verschil tussen een hub en een switch?

De switch is de opvolger van de hub. Een hub verdeelt de internetverbinding onder de gebruikers, waardoor de maximaal haalbare snelheid gedeeld werd door het aantal gebruikers. Iedere gebruiker aangesloten op een hub ontvangt dezelfde informatie. Een hub is vandaar erg inefficient omdat het onnodig veel data verstuurd naar alle gebruikers. Een switch daarentegen is een stuk slimmer omdat het gebruikers kan identificeren en daardoor data met specifieke deelnemers kan delen. Een switch doet dat automatisch door adressen vast te leggen. Daarnaast kan een switch pakketjes met data enorm snel wisselen ('switchen') onder de gebruikers, waardoor het apparaat verschillende gebruikers tegelijktijdig kan voorzien van data, zonder verlies van snelheid. Tot een aantal jaren geleden, was een switch een stuk duurder dan een hub. Door het wegvallen van dit prijsverschil, heeft de switch in het algemeen de hub vervangen. Alleen in heel specifieke situaties wordt een hub nog gebruikt, voor consumenten en kantoren is een switch in de meeste gevallen de juiste keuze.

Verschillende soorten switch: managed, unmanged & PoE switches

Switches zijn in managed en unmanaged varianten beschikbaar. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van opties voor netwerkbeheer in het apparaat. Zo is een managed switch voorzien van een extra stukje software, waarmee je het netwerkverkeer kunt monitoren en regelen. Een voorbeeld van zo'n regelfunctie is QoS (Quality of Service), waarbij je bepaalde verbindingen voorrang kunt geven op andere. Zo kun je gaming een hogere prioriteit geven dan je downloads. Een andere mogelijkheid is LACP, of link aggregatie, waarbij je een apparaat op meerdere LAN poorten kunt aansluiten om zo de maximum doorvoersnelheid te verhogen. Daarnaast zijn er ook PoE (Power over Ethernet) switches beschikbaar. Dit type switch kan stroom toevoegen aan je internetkabel, zodat er zowel data als stroom over één kabel kan lopen. Dit is handig voor bijvoorbeeld een beveiligingscamera of access point. Die kun je dan met één kabel aansluiten en je hebt geen aparte voedingsadapter meer nodig, en dus ook geen stopcontact. Je hebt verder geen bijzondere kabels nodig, een gewone internetkabel werkt. Let er wel op, dat het aan te sluiten apparaat PoE moet ondersteunen. De functies sluiten elkaar overigens niet uit: een combinatie van PoE en managed/unmanaged is ook mogelijk.

Hoe installeer ik een switch?

Het plaatsen van een switch is erg eenvoudig. Een unmanaged switch werkt volgens het 'plug & play' principe, dus aansluiten en gaan! Één poort van de switch wordt altijd gebruikt als ingang. Deze moet verbonden zijn met het internet, via een modem(router). De overige poorten kunnen gebruikt worden als uitgang, waarop je apparaten zoals je computer, laptop of printer kunt aansluiten. Vervolgens sluit je de voedingsstekker aan. Een switch heeft altijd stroom nodig, dus let erop dat er een stopcontact in de buurt zit. Een managed switch sluit je op dezelfde manier aan, echter moet je deze benaderen via de software van de fabrikant om de beheersfuncties te gebruiken. Hoe dat precies werkt, kun je in de handleiding vinden. Een PoE switch installeer je op dezelfde manier, echter moet je zorgen dat de apparaten die je op de PoE switch aansluit ook daadwerkelijk PoE ondersteunen. Ook dit kun je vinden in de handleiding van de fabrikant of specificaties op de website.

Wat is de beste switch?

Een switch koop je als je je kabelinternet wil uitbreiden. Een router of modem heeft vaak een ingebouwde switch, die je ook kunt gebruiken. Een losse switch kan echter handig zijn als je gebruik wil maken van de beheersfuncties die een managed switch te bieden heeft, of als je stroom over je internetkabel wil sturen zoals dat kan bij een PoE switch. Heel vaak is het ook heel simpel zo dat het gewoon handiger is om een switch op een bepaalde plek te hebben. Als je besloten hebt een switch te kopen, moet je je eerst afvragen hoeveel poorten je nodig hebt. Switches zijn beschikbaar met een verschillend aantal poorten, bijvoorbeeld 5, 8, 12, 16 of 24. Je moet er rekening mee houden dat één poort altijd wegvalt, omdat deze als ingang voor het internet gebruikt moet worden. Daarnaast moet je kijken naar de snelheid van de poorten. De snelheid van een internetaansluiting wordt weergegeven in megabit per seconde (Mbps), en varieert per generatie kabelaansluiting: Deze zijn geschikt voor verschillende snelheden. Gezien het geringe prijsverschil kun je het beste voor de snelste gigabit variant gaan, dan is je switch ook direct klaar voor de toekomst.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Wat is een switch
HP ProCurve Switch 1800-8G
Reset wachtwoord 3com baseline switch 2924sfp plus - 24 Port 10 100 1000
3com baseline switch 2924sfp plus
HP Procurve V1810-24G Switch
Uitleg routers
SFP modules, wat zijn dat en hoe werkt het
HP Procurve 5120-24G-PoE+ EI Switch
Wat is het verschil tussen Cat5 en Cat6?
Technicolor TC-7200 Ziggo in Bridge + eigen router
Artikel details
Artikel ID: 624
Categorie: Hoe werkt dat
Zoekwoorden switch, netwerk, lan, utp, kabel, poe, poorten, managed, gigabit, fast, ethernet, unmanaged, switches, netwerkverkeer, beheer, Qos, LACP, LAN,
Datum toegevoegd: 15-Jun-2019 12:19:02
Aantal bekeken: 1139
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.7/5.0 (12)

 
« Ga terug