De Help Desk punt NL
Kennisbank
De Helpdesk > De Helpdesk > Kennisbank

Windows-gerelateerd

Oplossing

Windows-applicaties draaien onder Linux

Linux is een besturingssyteem, net als Windows. Beide besturingssystemen werken heel anders, hebben een andere API (Application Programming Interface) en ook de binary's, de uitvoerbare bestanden, zitten anders in elkaar. Het is absoluut onmogelijk om zomaar een Windows-programma onder Linux te starten als ware het een normaal Linux-programma en omgekeerd geldt hetzelde. Er zijn echter wel programma's die het mogelijk maken dit te doen.

Wine

De eerste is Wine (http://www.winehq.com). Wine is zeker geen emulator! De naam staat ook voor Wine Is Not an Emulator (weer een recursief acroniem). Een emulator werkt fundamenteel anders. Een emulator maakt het mogelijk om software voor een bepaald systeem (bijv. een Commandore 64) op een ander systeem te draaien (bijv. een IBM-compatible pc). Een emulator moet in de regel intructies voor de ene processor vertalen in instructies voor de andere processor. Wine is een open-source-implementatie van de gehele Windows-API. Dat betekent dat elke functieaanroep die in een Windows-programma gemaakt wordt ook in Wine aanwezig is. Wine streeft ernaar om volledig zonder een Windows-installatie Windows-programma's te kunnen uitvoeren. Optioneel kunnen DLL-bestanden worden gebruikt als daar functies in voorkomen die niet in Wine zelf zijn ingebouwd. Anders dan bij een emulator werken programma's niet noodzakelijk trager als je ze start met Wine. Het is mogelijk dat programma's even snel of zelfs sneller werken. Nog niet alles werkt perfect, maar hoe langer hoe meer applicaties werken goed. Op de website is een overzicht te vinden van geteste applicaties.

CodeWeavers (http://www.codeweavers.com) verkopen een versie van Wine genaamd CrossOver Office. Deze versie heeft goede ondersteuning voor Microsoft Office (Word, Excel e.d.), Photoshop en nog enkele andere kantoorapplicaties. In het verleden hadden ze ook CrossOver Plugin, wat ondersteuning had voor verschillende plugins voor webbrowsers, zoals QuickTime en Shockwave. Dit zit nu ook bij CrossOver Office. CodeWeavers werkt goed samen met Wine. Hun verbeteringen komen uiteindelijk terug in de hoofdstroom van Wine en andersom maken ze gebruik van de verbeteringen die worden aangebracht in de hoofdstroom. Op die manier worden beide wel min of meer gelijk gehouden en ontstaat er geen echte fork, maar ze kunnen er toch wat mee verdienen.

Een andere belangrijke versie van Wine is die van TransGaming (http://www.transgaming.com): Cedega, voorheen WineX. Cedega is gericht op het ondersteunen van spellen. Ondersteuning voor DirectX is beter in hun versie. Het heeft ook ondersteuning voor kopieerbeveiligingen. Net als CrossOver Office is dit een commercieel product. Het is ontstaan als fork toen de licentie van Wine veranderde van X11 naar LGPL. Je kunt een abonnement nemen voor een klein bedrag per maand. TransGaming biedt enkele verbeteringen in hun versie aan aan de hoofdstroom van Wine, maar helaas lang niet alles.

Virtuele machine

VMware (http://www.vmware.com) is een programma dat een computer simuleert. Daarbij wordt een deel van de CPU-tijd, geheugen en schijfruimte voor de virtuele machine gebruikt. Anders dan bij Wine start je hier niet een enkel Windows-programma, maar je start gewoon Windows compleet op! (Naast Windows kun je ook andere OS'en installeren onder VMware.) Het voordeel van deze methode is dat echt zo goed als alles werkt. Nadelen zijn dat VMware niet gratis te verkrijgen is, het veel resources gebruikt en je een versie van Windows nodig hebt (Wine kan zonder).

Andere virtuele machines zijn:

FIXME: Eens kijken wat ze allemaal kunnen.

DOS-applicaties draaien onder Linux

Hier is een tweetal goede emulators voor:

Het voordeel van DOSBox is zijn eenvoud van configuratie. Je gebruikt geen echte versie van DOS binnen deze emulator. Hij is goed te gebruiken voor oude spellen (ook onder Windows). Binnen DOSemu draai je wel een echte versie van DOS, zoals MS-DOS, FreeDOS of DR-DOS. Je moet alles op de originele DOS-manier configureren (via config.sys en met drivers voor DOS dus).

Windows-partities benaderen vanuit Linux

Hiertoe moet je de Windows-partitie mounten. Hoe je dat moet doen, wordt uitgelegd in sectie Mounten.

Linux-partities benaderen vanuit Windows

Standaard is dat niet mogelijk, maar het is wel mogelijk met:

Deze software kan overweg met het standaard bestandssysteem voor Linux, ext2. Ext3 zal ook werken, omdat het bestandssysteem zelf identiek is, maar Reiser zal niet lukken. Voor Reiser is er ook een tooltje: rfstool (http://www.p-nand-q.com/e/reiserfs.html). Het is een command-lineprogramma met enkele GUI's (links op de website).

Defragmenteren

Mensen die Windows 95 en 98 met FAT-bestandssystemen gewend zijn, kunnen denken dat het nodig is om de zoveel tijd je bestandssysteem te defragmenteren. NTFS fragmenteert al veel minder en ook bij ext2, ext3 of Reiser is het niet nodig te defragmenteren. Er is zelfs geen software voor.

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen Links
Fotoshop CS5 in Ubuntu 10.04
Fotoshop CS5 in Ubuntu 10.04
Linux starten onder Windows
Universal Extractor - Een alles uitpakker
Kan ik onder Windows Vista al mijn oude programma's draaien?
Partities
Ik wil beginnen met Linux
Kan ik Windows Vista op mijn computer installeren?
Hardwareondersteuning
Artikel details
Artikel ID: 747
Categorie: Linux handboek 2008
Zoekwoorden Windows-gerelateerd, Windows, gerelateerd, applicaties, linux, draaien, wine, virtuele, machine, DOS, partieties, defragmenteren, VirtualBox, virtualbox.org, QEMU, fabrice.bellard.free.fr/qemu/, Plex86, plex86.sf.net, Bochs, bochs.sf.net, Win4Lin, win4lin.net
Datum toegevoegd: 6-Dec-2008 04:45:56
Aantal bekeken: 298
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.4/5.0 (10)

 
« Ga terug